top of page

Ontdek ons

IMG_0695.JPG

Wij zijn Bert, Mathilde, Johan en Ann van De Keibol in Poperinge.

 

Welkom bij Zuivelhoeve De Keibol gelegen in Poperinge.

We baten een familiebedrijf uit met grote zorg voor het melkvee.

 

In de winterperiode verblijven de melkkoeien in de ruime stal terwijl ze in de zomerperiode grazen in de weide rond de boerderij. Een deel van de melk wordt opgehaald door de melkfabriek terwijl het overige deel verwerkt wordt tot ambachtelijke dagverse producten.

De stap naar korte keten werd in 2021 gezet. Naast melkproducten en lokale kazen bieden we ook (seizoengebonden) producten aan van collega-landbouwers. Op die manier willen we onze lokale landbouwers een hart onder de riem steken.

De Boerderij

De Keibol was vroeger een gemengd bedrijf zoals er zovelen waren. Enkele varkens, mestkoeien en melkkoeien vormden zo’n 50 jaar geleden de dagelijkse werkzaamheden.

 

Alle gronden werden gebruikt voor de voorziening van dierenvoeders. De geschiedenis van onze hoeve gaat al terug tot in de jaren 1800. Dit wil dan ook zeggen dat wij reeds meer dan de 5de generatie zijn op dit landbouwbedrijf.

 

Sinds kort (juni 2020) baten Johan en Bert samen het bedrijf uit.

De naam “De Keibol” bestaat echter nog niet zo lang. De keuze voor deze naam was voor de hand liggend. “Kei” komt van “Kei van een stad”,  gelinkt aan Poperinge. “Bol” verwijst naar onze hoeveproducten, ijsbol, kaasbol,…

Onze koeien

Het bedrijf heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in de melkkoeien. Eerst werd gestopt met het kweken van varkens en daarna met het mestvee.

Een specialisatie zorgt voor een betere en makkelijkere werkbaarheid op het bedrijf. Zo is het bedrijf tijdens de carrière van Johan gegroeid van 30 melkkoeien naar 60 melkkoeien.

De ruwvoeders (gras, mais en voederbieten) worden allemaal door ons of uit de buurt geproduceerd. Kwalitatieve voeders zorgen voor kwalitatieve melk.

Elke koe eet ongeveer 55kg voeder en drinkt gemiddeld rond de 100 liter water per dag. Dit resulteert in een melkproductie van 30l per koe per dag (of 10.000 liter per jaar).

unnamed (1).jpg
WTIT6905.JPG

De melk wordt door de koeien afgegeven in de melkstand. In onze volksmond “de melkput” genaamd. De koeien worden gemolken in een 2 x 4 visgraat. Dit gebeurt 2 maal per dag, telkens om 6u ’s morgens en 18u ’s avonds.

Door het melken creëren we een persoonlijke band met onze dieren. Dit resulteert zo dat elke koe een naam heeft op ons bedrijf. De naam begint elk jaar met een andere letter uit het alfabet.

Ons bedrijf gaat stilaan mee met zijn tijd. Dit wil zeggen dat duurzaamheid heel belangrijk is. Om het bedrijf duurzaam te maken, worden vele investeringen gedaan. We wekken zo reeds 55% van ons elektriciteitsverbruik zelf op. Verder hergebruiken we het opgevangen regenwater.

Ook worden al onze weides omgeschakeld naar een grasmengsel met klaver in. Dit moet ervoor zorgen dat we op korte termijn meer eiwitten van onze eigen akkers oogsten en kunstmest besparen. Wat een effect heeft op het verminderen van ons krachtvoedergebruik (o.a. soja) en stikstofuitstoot.

Duurzaamheid

Wekelijkse markten

Sinds februari 2023 vindt u ons terug op verschillende openbare markten. U kunt er terecht voor een lekker stukje kaas of verse zuivel. 

Onze markten:

Dinsdag (Roeselare - polenplein) 6u30 - 13u00

Donderdag (Staden - markt) 8u00 - 12u00

Vrijdag (Poperinge - grote markt) 7u00 - 13u00 

bottom of page